Workshops

14 en 20 april 2024 TWEEDAAGSE VOORJAARS- WORKSHOP MOKUMÉ GANÉ 

In april 2024 wordt in het atelier van "de cursus edelsmeden frans penning" in Leidschendam een tweedaagse workshop Mokumé Gané aangeboden. 

Wat is Mokumé Gané? 

Mokumé Gané is een Japanse techniek om metaal te bewerken.
Letterlijk vertaald betekent het "houtnerfmetaal". Ook staal kan op vergelijkbare manier worden behandeld. Dit "damaststaal" zie je bij de Indonesische kris, het Japanse (Samoerai) zwaard, veel oude Perzische wapens en tegenwoordig ook bij de betere soort (Japanse) (koks) messen. Bij staal wordt het patroon bewerkstelligd door het gebruik van verschillende soorten staal, hard of juist zacht, met meer of juist minder koolstof toegevoegd aan het metaal. 

Edelsmeden gebruiken bij het vervaardigen van Mokumé Gané platina, goud- (legeringen), zilver(legeringen) en koper(legeringen).
Tijdens de workshop wordt (mede vanwege de kosten) gewerkt met eerste gehalte zilver en koper. Plaatjes zilver en koper van dezelfde maat worden helemaal vlak en vetvrij gemaakt en op elkaar gestapeld. Samen gedrukt tussen twee staalplaten wordt het pakket in een cokes- of houtskoolvuur gelegd en met de open vlam verhit. Ook kan je het pakket in een elektrische oven verwarmen, maar dan is het proces minder goed te volgen. Na het verhitten is het koper en zilver onlosmakelijk aan elkaar verbonden zonder dat gebruik is gemaakt van soldeer. 

Het massieve stuk metaal kan nu verder worden bewerkt door het in te boren, te vijlen of er gleuven in te maken met een metaalbeitel. Hierdoor wordt de structuur van de verschillende lagen verstoord (onderliggende lagen worden zichtbaar aan de oppervlakte en na het opnieuw vlaksmeden ontstaat een plaat die overal even dik is 

Het massieve stuk metaal kan nu verder worden bewerkt door het in te boren, te vijlen of er gleuven in te maken met een metaalbeitel. Hierdoor wordt de structuur van de verschillende lagen verstoord (onderliggende lagen worden zichtbaar aan de oppervlakte en na het opnieuw vlaksmeden ontstaat een plaat die overal even dik is 

terwijl de verschillende kleuren van het metaal op de buitenkant van de metaalplaat zichtbaar is in een al dan niet regelmatig patroon.
Dit basismateriaal van plaat of draad kan verder worden gebruikt om een sieraad van te maken. 

De workshop Mokumé Gané 

In de workshop wordt de uitgebreide kennismaking met Mokumé Gané verzorgd door Frans Penning en Daan Meijer die de deelnemers gedurende beide dagen begeleiden, technische adviezen geven en waar nodig hulp bieden bij problemen waar men tegenaan loopt. 

Twee lesdagen van 7 uur 

Tijdens de workshop die twee volledige lesdagen van zeven uur omvatten, maak je kennis met de techniek van Mokumé Gané. Na een introductie en een technische uiteenzetting ga je zelf aan de slag. Het maken van het basismateriaal vergt behoorlijk veel tijd en inspanning. Tijdens de twee dagen van de workshop, wordt een stuk basismateriaal gemaakt dat naderhand wordt verwerkt tot een sieraad of een voorwerp dat geheel of gedeeltelijk uit Mokumé Gané bestaat. 

Aan het eind van beide dagen of kort na afloop hiervan ontvang je een handig naslagwerk waarin thuis nog eens rustig de uitgevoerde werkzaamheden kunnen worden nagelezen. 

Er wordt overigens op gewezen dat gedurende het proces de lagen in het blok Mokumé kunnen loslaten. Dat is vaak het gevolg van onvoldoende schuren of het niet helemaal vetvrij zijn van het materiaal. Soms kan dat worden opgelost door de loslatende lagen te solderen.
Echte garantie dat het in één keer slaagt kunnen beide 

begeleiders helaas niet geven ondanks dat zij de nodige ervaring hebben met het maken van Mokumé. 

Data en tijden 

De workshop is gepland op 14 en 20 april 2024 van 9:30- 16:30 uur. 

Kosten 

De tweedaagse workshop kost € 240,- incl. 21% BTW. Een uitgebreid lunchbuffet op beide dagen is in genoemd bedrag inbegrepen. Verder kan gebruik worden gemaakt van al het in het atelier beschikbare materiaal en de benodigde gereedschappen. 

Niet begrepen in de prijs van de workshop zijn de kosten van het materiaal (de zilver- en koperplaatjes). Die worden al naar gelang van het gebruik per gewicht afgerekend. Voor beide materialen wordt de geldende dagkoers in rekening gebracht. (voor zilver is dat op dit moment rond de € 1,50 per gram en voor koper ca. € 0,50 per gram). Globaal moet je rekenen op ongeveer € 50 voor het materiaal. 

Als je zelf (vlak) zilverplaat hebt, mag dat natuurlijk ook worden gebruikt. Het mogen plaatjes zijn van verschil- lende dikte; zolang de buitenmaten maar gelijk zijn. 

Locatie 

Het atelier van Frans Penning bevindt zich in het midden op het bedrijventerrein Oostvlietweg 19A. De toegang van het terrein (Internationaal Transportbedrijf A. Van Rijswijk) bevindt zich aan de Star schuin tegenover nummer 3. 

Aanmelding 

Uw naam : Adres + postcode : Telefoon : e-mailadres : 

Stuur [een kopie van] deze en de volgende pagina ingevuld en voorzien van een handtekening aan Frans Penning via
fpenning@ziggo.nl of Daan Meijer via daan@dejuwelenfabriek.nl 

Algemene voorwaarden 

-inschrijving of aanmelding betekent dat je akkoord gaat met onderstaande voorwaarden.
-deelname aan de workshop is persoonlijk en niet overdraagbaar. 

-als de aanmelding schriftelijk is bevestigd, ontvang je een op naam gestelde factuur en informatie over de wijze van betalen.
-na ontvangst van het geld voor de workshop is je deel- name definitief.
-gemiste lessen kunnen niet worden ingehaald, ook niet worden terugbetaald of verrekend. 

Aansprakelijkheid 

Aan jullie en onze veiligheid wordt door de begeleiders van de workshop de grootst mogelijke aandacht gegeven. Desondanks is het volgen van de workshop geheel voor eigen risico. De begeleiders van de workshop zijn niet aansprakelijk voor schade, vermissing of verwonding tijdens de workshop. Ook zijn zij niet aansprakelijk voor eventuele vervolgschade als ziekteverzuim of medische kosten. Veiligheid is een collectieve verantwoordelijkheid. Houdt daarom altijd rekening met je eigen veiligheid en die van je medecursisten. Het dragen van een veiligheidsbril is verplicht bij het werken met elektrisch gereedschap.
Draag beschermende kleding, schort of een stofjas en steek loshangend, lang haar op.